Acaí

 
Acaí är en liten rund mörklila frukt eller ett så kallat superbär som växer på Acaípalmträdet i Arizonasregionen. Acaipalmen växer som bäst vid vattendränkt lågtliggande slätter som bildas vid goda årsnederbörder. 
 
 
Varje palm bär 3-5 klasar av hundratals bär. Teknikst sett är frukten en stenfrukt med yttre ätbar massa kring ett frö. Den ätbara massa är endast 10-15% av hela fruktens vikt. Frukten är mörkgröns till en början som omogna och mörknar sedan till mörklila bär vid mognad. 
 
 
Som ett livsmedel, kan acaibäret konsumeras rått och som saft. Saften används kommersiellt i gelé, sirap, glass, sprit, energidrycker och en mängd andra drycker, och kan även användas som ett naturligt färgämne. 
 
Energin i acai kommer ifrån essentiella fettsyror. Pulvret innehåller fleromättade Omega 6 (3%) och enkelomättade Omega 9 (13%). Större delen av kolhydratintaget (totalt 67%) vid konsumtion av Acaipulver består av fiber (62,5%) varav hela 59% är olösliga fibrer. Det innehåller nästan inget socker alls och har ett GI < 1 vilket gör att acai lämpar sig för dieter där man aktar sig för socker. 
 
Dessa underbara bär har mycket goda nivåer av antioxidanter, mineraler och vitaminer som skulle gynna hälsa, kondition och förebygga åldrande.Näringsämnen som finns inkluderade är vitamin A, C och E, kalcium, fosfor, järn, tiamin, och polyfenoler och antocyaniner. Acai innehåller 30 gånger mer polyfenoler än rött vin och 3-6 gånger så mycket polyfenoler som blåbär.
 
(Polyfenoler anses vara antioxidanter. Antioxidanter bekämpar de fria radikaler som bildas i kroppen bla som biprodukt från energiomsättningen. Fria radikaler är en viktig del i kroppens system. Men för mycket kan skada kroppens celler. Det kallas oxidativ stress och kan beskrivas skapa åldrande.)
 
 

Food | |
Upp